موتور آسانسور
یکی از مهم ترین اجزای کل ساختمان ، موتور آسانسور است. موتور آسانسور به عنوان قلب مجوعه نقش مهمی در ساختمان ایفا میکند. ازینرو انتخاب موتور آسانسور نیازمند بررسی فاکتورهای متنوع و مهمی است. توصیه میشود در این مورد با افراد آگاه و متخصص مشورت کرده تا ضمن صرفه در هزینه و وقت، آسانسور ساختمان از بازده مناسب برخوردار باشد.
نحوه انتخاب موتور آسانسور
برای انتخاب موتور آسانسور چهار فاکتور بسیار مهم وجود دارد. شما باید بر اساس ظرفیتی که آسانسور خود را برای آن طراحی کردید و همچنین مقدار برق مصرفی(برحسب کیلووات) بر اساس قدرت موتور و همچنین بر اساس سرعت مورد نیاز شما و مقدار ترافیک مجموعه آسانسور ، موتور آسانسور خود را انتخاب کنید.
یکی دیگر از فاکتور بسیار مهم در انتخاب موتور آسانسور گیرلس(بدون گیربکس) یا گیربکسی بودن آن است.
اگر شما میخواهید آسانسور خود را بدون موتورخانه اجرا کنید باید از موتور های گیرلس استفاده کنید.
موتور بدون گیربکس(Gearless)

موتور گیرلس یا بدون جعبه دنده، از مزیت صرفه جویی در مصرف انرژی و کیفیت سواری بهتری برخوردار است. ساختار تشکیل دهنده ی آن ها سَنکرون آهنربای دائم می باشد. استفاده از این موتورها چند سالیست که مرسوم شده است و بازدهی بسیار بالای این موتورها باعث روند چشمگیر پیشرفت این آسانسور ها است. بازدهی این نوع موتورها 90درصد است در صورتیکه بازدهی موتورهای گیربکس در بهترین شرایط 85 درصد می باشد. همین امر باعث کاهش چشمگیر مصرف انرژی ساختمان در حوزه آسانسور شده است. چون با حذف جعبه دنده و یا همان گیربکس، در بازدیدهای دورهای توسط سرویسکار آسانسور، نیاز به بازدید روغن و تعویض آن وجود ندارد و به همین دلیل این موتورها نسبت به موتورهای گیربکسی، حافظ محیط زیست طلقی میشوند. البته قیمت موتورهای بدون گیربکس بیشتر از موتورهای گیربکسی خواهد بود. نکته ی جالب توجه در خصوص موتورهای گیرلس این است که با آویزان کردن آنها از سقف چاه آسانسور، امکان داشتن آسانسور بدون موتورخانه را به شما میدهد و این امر سبب کاهش چشمگیر هزینه های ساخت از قبیل: هزینههای شهرداری ، سازه و بنایی میشود.
موتورهای گیربکس(Gearbox)

موتور گیربکس یا همان نیرو محرکه آسانسور در حقیقت قلب و بخش اصلی آسانسور است. در این موتور ها جعبه دنده نیرو را دریافت کرده و قدرت آن را افزایش می دهد و سرعت آنرا کاهش.
که خود دارای چهار بخش اصلی است: موتور الکتریکی، ترمز الکتریکی، گیربکس و فلکه گیربکس
موتور گیربکس یکی از انواع موتورهای الکتریکی است. که معمولا سرعت چرخش بالا و قدرت کمی دارند.
گیربکس در حقیقت برای انتقال قدرت مکانیکی از یک منبع مولد قدرت به یک مصرف کننده و نیز ایجاد گشتاور و سرعت چرخش مورد نیاز به کار می رود.
موتور های گیربکس انواع مختلفی دارند.
موتور تک سرعته ی گیربکسی
گیربکس نیرو را به حرکت کابین آسانسور تبدیل میکند. و فقط یک سرعت برای این نوع موتورهای آسانسور در نظر گرفته می شود. زمانیکه کابین آسانسور به طبقات مورد نظر می رسد کابین توسط ترمز در طبقه ی مورد نظر متوقف میشود.
موتور دو سرعته ی گیربکسی
دو سرعت برای این موتور تعریف شده است. در استارت حرکت دور تند برای موتور تعریف می شود و در هنگام توقف دور کند.